Alla inlägg den 19 september 2013

Av mammaslillaparla - 19 september 2013 18:25

Igår var vi på Danderyds sjukhus och hörselscreena Izabella. Det är en undersökning alla nyfödda får göra.


Varför gör man en hörselscreening?
Idag erbjuds alla nyfödda barn i hela Sverige att göra hörseltest. Syftet är att upptäcka hörselskador tidigt för att kunna sätta in hjälpmedel och på så sätt möjliggöra en god språkutveckling för barnet.


Hur gör man?
Testmetoden som används är väl beprövad och har sedan flera år använts på nyfödda i Sverige.

Metoden OAE - otoakustiska emissioner innebär att en liten propp innehållande en sändare och en mikrofon sätts i barnets öra. När sändaren skickar iväg klickljud sätts hårcellerna i innerörat i rörelse. Dessa rörelser avger ett svagt ljud som tas upp av mikrofonen. Ljudet blir därmed kvittot på att inga hörselskador finns i innerörat.


När och var ska det göras?
Mätningen erbjuds alla nyfödda på BB efter något dygn. Om det inte blir gjort under BB-vistelsen eller om barnet måste omtestas görs det i samband med återbesöket då PKU-provet ska tas. Hörseltestet infördes vid samtliga förlossningskliniker i Stockholms län under hösten 2005.


Gör det ont?
Undersökningen är snabb, helt smärtfri och orsakar inget obehag.


Izabella sov under hela undersökningen och hon fick perfekta resultat! Så skönt   Efter det gick vi till neonatalavdelningen och lämnade tillbaka bröstpumpen och bärsjalen som vi lånade genom hemsjukvården. Kändes konstigt att vara tillbaka på avdelningen.

Så himla skönt att vi får vara hemma nu med vår lilla tjej  


 


Köpte en bröstpump igår på Bonti. Tjejen i butiken sa att den elektriska från Medela skulle vara den bästa. Hade först funderat på en handpump av samma märke men efter att ha tänkt efter lite så är det väldigt bekvämt med en elektrisk pump ändå. Dessutom spar det en hel del tid. Något som är toppen är att man kan ha med den om man behöver då den både går att driva med vanlig ström eller batteri.


Presentation


Mamma till Izabella som kom i vecka 33+2 augusti 2013. Väntar andra barnet med beviljat snitt den 25 februari. Läs om våran vardag mitt i Stockholm.

Kontakt:
sanne.beckman@hotmail.com

Instagram:
sannebeckman

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6
7
8
9 10 11 12 13 14
15
16 17 18 19 20
21
22
23
24
25
26
27 28 29
30
<<< September 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards