Alla inlägg den 27 juli 2013

Av mammaslillaparla - 27 juli 2013 19:30

  


Har verkligen ingen vettig spegel att ta bilder på magen med just nu. Den gamla speglen åkte upp på vinden och den nya fina är inte uppsatt än då hantverkarna inte varit här. Ni får hålla till goda med en suddig och mörk så länge. Vet vissa tjatat  Trevlig lördag!

Av mammaslillaparla - 27 juli 2013 16:17

 


Att förlossningen kommer närmare och närmare gör att man naturligt känner ett behov att vilja "förbereda" sig i den mån det går. Stefan och jag har legat och högläst i Stora Boken om Barn nu efter jobbet om förlossningens olika skeden och annat nyttigt som man bör veta. Härligt men samtidigt lite läskigt att det närmar sig nu. Känns overkligt men verkligt på samma gång. Snart har vi vårt alldeles egna lilla knyte här  Gud som vi längtar!!




Hittade en artikel på Mamas sida om hur man laddar på bästa sätt inför en förlossning:


1. Maten.

Att föda barn är lika energikrävande som att springa ett maratonlopp. Klart att du behöver energi för att orka med en aktivitet som slukar en påse Polly (500 kcal) i timmen. Ett par veckor före förlossningen är det läge att bunkra upp på långsamma kolhydrater. Slopa nudlar och formfranska till förmån för bulgur och havregryn. Välj bröd, pasta och gryn efter devisen ”grått gör gott, vitt ingen hit”. Gör som Gunde Svan och ät havregrynsgröt varje morgon. Känns det bekant? Handen på hjärtat, såhär bör du äta oavsett graviditetsvecka.

Kom ihåg! I krig och krystvärkar är allt tillåtet. Hittar du din bästa extraenergi på absoluta upploppet ur en Snickers – varsågod och ät!

2. Väskan.

På nätet florerar diverse checklistor med allsköns ting som ska ner i BB-väskan. Var kritisk! Fråga din barnmorska vad som finns på förlossningsavdelningen. Blöjor och bindor brukar finnas, och landstingets handdukar och skjortor funkar fint.

Det du däremot bör packa är ett ombyte för hemgång för dig och bebis, necessär med toalettartiklar och en bekväm amningsbehå (kanske två olika storlekar, bröstens vägar äro outgrundliga). Och kamera! Nyfödingar är värda bättre än suddiga smartphonesshapshots.
Skulle du ha svårt att sova eller blir rastlös (yeah right) är en laptop laddad för ett seriemaraton perfekt.

Kom ihåg! Laddningssladdar till alla tekniska prylar! Mobiler laddar snabbt ur vid allt "hen är här"-messande.

3. Mentalt.

Det brukar beskrivas som den största smärtan du någonsin kommer att uppleva, och det mesta du kommer över i tipsväg brukar handla om hur man kan lindra den. Naturligtvis är det bra att läsa på om förlossningsförloppet och vilken smärtlindring som finns, men glöm inte att förbereda dig mentalt. Är du tveksam? Tänk om. Mental träning används flitigt inom idrottsvärlden, och den bärande filosofin är att förväntningar styr resultatet.

Förvänta dig att du faktiskt kommer att klara av utmaningen och visualisera guldmedaljen i form av ditt eget lilla knyte. Gör det till en vana att träna djupa andetag, syretillförseln blir bättre och energinivån stiger både före och efter förlossningen. Testa avslappningsskivor eller en profylaxkurs.

Kom ihåg! Mentalt målbildstänk och djupandning är något du också kommer att ha användning för även när barnet är ute ur magen.

4. Hemma.

Kanske har du översköljts av den så kallade boainstinkten, och städar som aldrig förr? Visst kan det vara skönt att ha det rent och städat hemma, men med måtta. Det finns bättre tillfällen att ligga på alla fyra och rengöra kakelfogarna med en tandborste än när du är höggravid. Att städning skulle trigga igång förlossningen för den som gått över tiden är tyvärr bara en myt, och har du inte andra barn att hålla efter kan du lika gärna spara på krafterna.

Något som däremot kommer att behövas är mat i mängder, i synnerhet om du ammar. En helammande behöver 500 extrakalorier per dag - av det näringstäta slaget (hasta la vista, Polly!).

Kom ihåg: Gör storkok och fyll frysen med matlådor. Lita på oss, första tiden kan man inte få för många.

5. Förlossningsbrevet.

Hur aktuellt är förlossningsbrevet egentligen? Även om det ara var ett par veckor sedan du präntade ner dina önskemål om en helt naturlig förlossning, kanske det har ändrats i takt med att förlossningsdatumet ryckt allt närmare. Tänk på att det är din förlossning, och personalen finns där för att tillgodose dina rimliga önskningar. Det är inte läge att be personalen pressa dina medhavda ekologiska apelsiner, men vill du slippa saftsoppa eller äter vegetariskt kan du skriva ned det nu.

Kom ihåg: Kanske viktigare än brevet - öva med din förlossningspartner så att hen har koll på de viktigaste sakerna för dig, utan att behöva bläddra bland papper.

Presentation


Mamma till Izabella som kom i vecka 33+2 augusti 2013. Väntar andra barnet med beviljat snitt den 25 februari. Läs om våran vardag mitt i Stockholm.

Kontakt:
sanne.beckman@hotmail.com

Instagram:
sannebeckman

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5
6
7
8
9
10 11 12
13
14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28
29 30 31
<<< Juli 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards